Witam! Dzisiejszy przepis na ciasteczka bananowo-owsiane jest łatwy i baaardzo szybki :)
Składniki:
2 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 banany
2 białka jajek
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. W misce połącz suche składniki: płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj.
2. W drugiej misce rozgnieć 1 banana, dodaj białka, mleko i ekstrakt waniliowy.
3. Wymieszaj dokładnie składniki mokre i suche.
4. Średnią blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na niej plastry banana. Całość zalej powstałą masą i ułóż kolejną warstwę z plastrów banana.
5. Piecz 25min w 180 st. C. Po ostygnięciu pokrój w kwadraty.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie!
Cyar'ika
Cierpisz na refluks, zgagę i nie za bardzo wiesz, co mógłbyś zjeść? Jesteś na "anty-refluksowej" diecie i masz dość potraw pozbawionych smaku? Dokładnie znam to uczucie. Na szczęście poniżej znajdziesz przepisy na smaczne i lekkie dania. Pamiętaj jednak, że organizm każdej osoby inaczej reaguje na pewne składniki i sposoby przyrządzania. To, co jest tolerowane przez mój organizm, może wywołać niepożądane skutki w Twoim. Wypróbuj przepis i napisz, co o nim sądzisz!
Witam
OdpowiedzUsuńPostanowiłam zrobić dzisiaj te ciasteczka...niestety nie wyszły.
Postępowałam dokładnie z przepisem, piekłam nieco dłużej...
Jedyną rzeczą którą zrobiłam inaczej to to, że ciasto od razu wylałam na blachę, nie kładąc wcześniej na spód banana.
Papier nie dał się odkleić od ciasta, ciasto było..."mokre" a przecież ciasteczka owsiane zawsze są kruche.
Będę wdzięczna za wskazówki, co mogłam zrobić zle.
Hmmm... Ciężko mi powiedzieć. Ja sama robię je dokładnie według tego przepisu, od papieru odchodzą idealnie. Nie są do końca kruche, bardziej jak "gąbka", mięciutkie. Próbowałam ostatnio z płatkami jęczmiennymi zamiast owsianych, też wyszły dobrze.
Usuń