wtorek, 12 listopada 2013

Ciasteczka bananowo-owsiane

Witam! Dzisiejszy przepis na ciasteczka bananowo-owsiane jest łatwy i baaardzo szybki :)

Składniki:
2 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
3 banany
2 białka jajek
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. W misce połącz suche składniki: płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj.
2. W drugiej misce rozgnieć 1 banana, dodaj białka, mleko i ekstrakt waniliowy.
3. Wymieszaj dokładnie składniki mokre i suche.
4. Średnią blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na niej plastry banana. Całość zalej powstałą masą i ułóż kolejną warstwę z plastrów banana.
5. Piecz 25min w 180 st. C. Po ostygnięciu pokrój w kwadraty.

Smacznego :)


Pozdrawiam serdecznie! 
Cyar'ika

2 komentarze:

  1. Witam

    Postanowiłam zrobić dzisiaj te ciasteczka...niestety nie wyszły.
    Postępowałam dokładnie z przepisem, piekłam nieco dłużej...
    Jedyną rzeczą którą zrobiłam inaczej to to, że ciasto od razu wylałam na blachę, nie kładąc wcześniej na spód banana.
    Papier nie dał się odkleić od ciasta, ciasto było..."mokre" a przecież ciasteczka owsiane zawsze są kruche.
    Będę wdzięczna za wskazówki, co mogłam zrobić zle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... Ciężko mi powiedzieć. Ja sama robię je dokładnie według tego przepisu, od papieru odchodzą idealnie. Nie są do końca kruche, bardziej jak "gąbka", mięciutkie. Próbowałam ostatnio z płatkami jęczmiennymi zamiast owsianych, też wyszły dobrze.

      Usuń