poniedziałek, 28 października 2013

Pizza razowa

Witam! Przepraszam za tak długą nieobecność. Dzisiaj opublikuję przepis na pizzę razową! :)
Pizza dla tych żołądków, które tolerują mozzarellę- a wiem, że nie wszyscy refluksowcy mogą ją jeść, szczególnie zapiekaną :(

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki razowej (typ 2000)
10g drożdży suszonych lub 20g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli

Składniki na sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki bazylii
1,5 łyżeczki oregano

Składniki na wierzch:
ok. 150g mozzarelli
pół średniej wielkości fileta z kurczaka
3 łyżki kukurydzy
3 łyżki szpinaku
przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól


Przygotowanie:
1. Wymieszaj składniki na ciasto w misce. Zagnieć. Ważne, żeby ciasto pozostawało wilgotne. Miskę nakryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
2. W tym czasie pokrój drobno kurczaka, ugotuj. Ser pokrój w cienkie plastry (na ok. 2-3mm), rozdrobnij liście szpinaku, odcedź kukurydzę.
3. Kiedy ciasto wyrośnie (nie powinno jakoś bardzo wyrosnąć, tylko trochę), wyłóż je bezpośrednio na papier do pieczenia. Zwilżonymi palcami rozgniataj ciasto na cienki placek. Ważne, żeby robić to od razu na papierze. 
4. Rozsmaruj na cieście sos baaardzo cienką warstwą. Ułóż składniki na wierzch (najlepiej ser dać na sam spód i resztę składników w niego "wciskać"), posyp przyprawami.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 20-25 minut. 

Smacznego! 


W następnym poście podam przepis na lekki owsiano-owocowy deser :)

Pozdrawiam serdecznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz