Potrzebujesz:
1 większy garnek
2 mniejszy garnek (taki, żeby wchodził do większego, ale nie dotykał jego dna- ma o wyglądać mniej więcej tak, jak na obrazku niżej)
woda
dowolną ilość jajek
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, koperek suszony lub świeży
1. Do większego garnka wlej wodę. Tyle, żeby dno mniejszego garnka było w niej delikatnie zanurzone. Zagotuj.
2. Kiedy woda będzie się gotować, włóż mniejszy garnek do tego większego z wodą.
3. Wbij do mniejszego garnka jajka, dodaj sól i pieprz. Zrób jajecznicę :)
4. Podaj z koperkiem.
Smacznego :)
Pozdrawiam
Cyar'ika
W Irlandii bardzo popularna jest jajecznica z mikrofali :) Niby też zdrowa, bo bez tłuszczu. Po prostu bełtasz jajko w miseczce z odrobiną mleka, wrzucasz do mikrofali na kilkadziesiąt sekund, wyjmujesz, bełtasz jeszcze raz, wrzucasz do mikrofali aż się zetnie i gotowe. Ja osobiście za jajecznicą w żadnej postaci nie przepadam, natomiast kocham jajko na wodzie: niewielką ilość wody zagotowujesz w garnku, mieszasz łyżeczką żeby zrobił się wiry po czym szybko wbijasz jajko. Wyjmujesz jak białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze miękkie - przynajmniej ja lubię takie najbardziej. Na podobnej zasadzie możesz je też zrobić w mikrofali, tylko trzeba uważać, bo jajko lubi tam wybuchać ;) Pozdrawiam http://reflux.bloog.pl/
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten pomysł z mikrofalą :) A to jajko z wody nazywam "jajkiem w koszulkach"
OdpowiedzUsuńDziękuję za to co robisz...za te wspaniałe przepisy.
OdpowiedzUsuńNiech Bóg da Ci dużo zdrowia.
Pozdrawiam serdecznie!