środa, 9 października 2013

Pulpety w sosie koperkowym

Witam! Dzisiaj przepis na drobiowe pulpety w sosie koperkowym - jedno z moich ulubionych dań :)
Są lekkie, nie ma dużo roboty, wystarczają na kilka obiadów i "nadwyżkę" można zamrozić.

Składniki do pulpetów:
30dkg mięsa mielonego z indyka/z kurczaka
1 jajko
1 namoczona w zimnej wodzie kajzerka
2 i 1/2 łyżki bułki tartej
2 i 1/2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Składniki do sosu:
500ml wody
1/4 szklanki mleka
1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki
2 łyżki drobno posiekanego koperku
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól do smaku

Przygotowanie pulpetów:
1. Do mielonego mięsa dodaj wcześniej odciśniętą kajzerkę, kaszę manną, bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i sól. Całość dokładnie wyrób i odstaw na około 20 minut, żeby składniki spęczniały.
2. Z przygotowanej masy uformuj kulki. Najlepiej zwilżyć wcześniej dłonie.
3. W garnku zagotuj wodę i włóż pulpety (tylko tyle ile zjesz na obiad lub np. na dwa dni, resztę zamrozić), gotuj około 15 minut. Wyciąg pulpety na talerz. Nie wylewaj wywaru!

Przygotowanie sosu:
1. Mąkę mieszamy trzepaczką w mleku, wlej do wywaru.
2. Gotuj krótko, do zagęszczenia sosu. Ściągnij z ognia.
3. Dodaj jogurt naturalny 0%, koperek, sól i wymieszaj. Gotowe :)

Smacznego!


Pulpety smakują dobrze z kaszą jęczmienną. Z ryżem też są niezłe, ale ja polecam kaszę :)


Za kilka dni pojawi się pomysł na pyszne, lekkie śniadanie! Zapraszam :)


Pozdrawiam serdecznie,
Cyar'ika

2 komentarze:

  1. Pulpety uwielbiam, często robie w sosie pomidorowo-marchewkowym. Są zdrowe i nieszkodzą :D
    http://reflux.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście nie szkodzą. Są sycące, ale nadal lekkie dla żołądka :)

      Usuń