wtorek, 28 stycznia 2014

Ciastka owsiane

Witam :)
Dodam dzisiaj przepis na ciastka owsiane, dosyć twarde, bardzo często je robię. Najlepiej smakują zaraz po ostygnięciu :)

Składniki:
2/3 szklanki płatkow owsianych
3 łyżki siemia lnianego
suszona żurawina (tutaj uwaga, bo suszone owoce nie dla wszystkich refluksowców są odpowiednie)
10 łyżek mąki (kukurydzianej lub pszennej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/3 szklanki mleka
4 łyżeczki słodzika*
3-4 łyżki miodu akacjowego (koniecznie naturalny akacjowy miód, bo taki jest wskazany na refluks)
3 łyżki jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
Dodatki w niewielkich ilościach: pestki dyniowe, płatki migdałowe

*używam słodzika stewiowego w pudrze zamiast cukru, jest zdrowy, w przeciwieństwie do sztucznych słodzików :)

Przygotowanie: Wymieszać suche składniki i bakalie. Roztrzepać jajko, w drugim naczyniu rozpuścić w ciepłym mleku miód i słodzik. Do suchych składników dodać jogurt, jajko i mleko. Wyrobić masę (w razie czego można dodać jeszcze jedno jajko lub trochę mleka).
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, formować ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 min. Gotowe :)

Smacznego!

Pozdrawiam serdecznie :)

posted from Bloggeroid

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Fanpage na Facebooku!

Witam Was po dłuższej przerwie! :)

Wypróbowałam ostatnio kilka nowych przepisów, z których jestem bardzo zadowolona i już w najbliższych dniach podzielę się nimi z Wami. Póki co zapraszam Was serdecznie na mój nowy fanpage na Facebooku- tak będzie Wam zdecydowanie łatwiej śledzić nowe przepisy.

Fanpage Smaczny Refluks



Pozdrawiam serdecznie :)

środa, 4 grudnia 2013

Marchewkowe muffinki

 Witam. Poniżej przedstawiam przepis na sprawdzone marchewkowe muffinki. Nie polecam tego przepisu osobom, które źle reagują na produkty razowe. Reszcie zalecam umiar w spożywaniu takich produktów, choć 1-2 babeczki do herbatki nie powinny zaszkodzić :)

Składniki:
1,5 szklanki mąki razowej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 jajko
200 ml jogurtu naturalnego
1,5 łyżki oleju roślinnego
3/4 szklanki surowej marchwi startej na dużych oczkach

Przygotowanie: 
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
2. W drugiej misce połączyć jajko, jogurt i olej.
3. Połączyć suche i mokre składniki, dodać marchewkę. Porządnie wymieszać.
4. Nałożyć ciasto do form na muffinki, do 3/4 wysokości.
5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 25-30 minut.
6. Wykałaczką sprawdzić, czy ciasto w środku dobrze się upiekło. Jeśli po wyjęciu wykałaczki nie będzie na niej śladów ciasta, oznacza to, że ciasto jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika. Jeść dopiero po całkowitym ostygnięciu!

Smacznego!

Pozdrawiam
Cyar'ika

Roladki rybne

Witam. Przedstawiam dzisiaj przepis na roladki rybne. Mają bardzo delikatny smak, mi najlepiej smakują na zimno z tostami :)

Składniki:
placek do tortilli
50g chudego serka twarogowego
25g świeżego lub mrożonego szpinaku
mały płat chudej ryby
sól i pieprz ziołowy

Przygotowanie: 
1. Rybę ugotować na parze: założyć luźno pieluchę na garnek, na dno garnka nalać trochę wody, poczekać aż się zagotuje. Później położyć na pielusze rybę, przykryć pokrywką i parzyć około 5-7 minut. Po ostygnięciu rybę drobno pokroić/rozkruszyć.
2. Serek doprawić solą i pieprzem ziołowym.
3. Szpinak drobno posiekać.
4. Podgrzać tortille.
5. Posmarować tortille serkiem, ułożyć szpinak i kawałki ryby.
6. Zwinąć w dość ciasny rulonik i pokroić na koreczki o szerokości ok. 2-3cm.

Smacznego! :)


Pozdrawiam
Cyar'ika