środa, 4 grudnia 2013

Marchewkowe muffinki

 Witam. Poniżej przedstawiam przepis na sprawdzone marchewkowe muffinki. Nie polecam tego przepisu osobom, które źle reagują na produkty razowe. Reszcie zalecam umiar w spożywaniu takich produktów, choć 1-2 babeczki do herbatki nie powinny zaszkodzić :)

Składniki:
1,5 szklanki mąki razowej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 jajko
200 ml jogurtu naturalnego
1,5 łyżki oleju roślinnego
3/4 szklanki surowej marchwi startej na dużych oczkach

Przygotowanie: 
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
2. W drugiej misce połączyć jajko, jogurt i olej.
3. Połączyć suche i mokre składniki, dodać marchewkę. Porządnie wymieszać.
4. Nałożyć ciasto do form na muffinki, do 3/4 wysokości.
5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 25-30 minut.
6. Wykałaczką sprawdzić, czy ciasto w środku dobrze się upiekło. Jeśli po wyjęciu wykałaczki nie będzie na niej śladów ciasta, oznacza to, że ciasto jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika. Jeść dopiero po całkowitym ostygnięciu!

Smacznego!

Pozdrawiam
Cyar'ika

2 komentarze:

  1. Super Blog i super przepisy! Właśnie zdiagnozowano u mnie refluks i po początkowym załamaniu (po artykułach w necie) na szczęście trafiłam na Twojego bloga... Świetne przepisy i dają nadzieję na normalne życie! Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa! Niedługo wracam z nowymi przepisami :) Przy tej chorobie najważniejsze to nie załamywać się! Dużo się uśmiechać i mimo chwilowych trudności wierzyć, że wszystko będzie w porządku- bo z pewnością będzie :) Pozdrawiam i życzę duuużo zdrówka :) PS. Staraj się unikać czytania w internecie narzekania innych osób- to tylko zepsuje Ci humor, a niewiele będziesz mieć z tego pożytku ;)

      Usuń