Witam :)
Dzisiaj przedstawiam pomysł na makaron z serem, odpowiedni dla refluksowców i szybki w przygotowaniu.
Co będzie potrzebne:
drobny makaron, najlepiej nitki
chudy ser biały
sól do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki (ważne, aby był porządnie ugotowany, al dente odpada). Odcedzamy. Nakładamy na talerz i posypujemy pokruszonym serem białym. Można delikatnie dosolić i gotowe :)
Za każdym razem trzeba gotować świeży makaron, bo po wystygnięciu makaron bardzo się skleja i nie jest ani trochę apetyczny.
Ktoś z Was próbował już taki makaron? To jedno z moich ulubionych dań :)
Pozdrawiam!
Cyar'ika
Cierpisz na refluks, zgagę i nie za bardzo wiesz, co mógłbyś zjeść? Jesteś na "anty-refluksowej" diecie i masz dość potraw pozbawionych smaku? Dokładnie znam to uczucie. Na szczęście poniżej znajdziesz przepisy na smaczne i lekkie dania. Pamiętaj jednak, że organizm każdej osoby inaczej reaguje na pewne składniki i sposoby przyrządzania. To, co jest tolerowane przez mój organizm, może wywołać niepożądane skutki w Twoim. Wypróbuj przepis i napisz, co o nim sądzisz!
a czy biały makaron nadaję się dla "refluksowiczów"? Gluten chyba odpada...
OdpowiedzUsuńWitam. Refluks to nie celiakia, wiec gluten nie jest "zabroniony". Drobny bialy makaron jak najbardziej, nadaje sie dla refluksowcow, nie nadaje sie natomiast makaron ciemny, razowy, pelnoziarnisty :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHm, słyszałem, że białe pieczywo ok, ale z kolei makaron lepszy ciemny. Tyle sprzecznych informacji, że już nie wiem komu wierzyć...
OdpowiedzUsuńJako przykład, że dieta bezglutenowa może być pomocna w walce z refluxem http://www. everydayhealth.com/gerd/gerd-gluten-free-diet.aspx
OdpowiedzUsuńZ tego artykulu wynika, ze dieta bezglutenowa moze byc pomocna, a nie koniecznie i nie w kazdym przypadku jest :) Kazdy musi sam sprawdzic jak jego organizm reaguje na pewne produkty, w przypadku tej choroby nie ma sztywno ustalonych regul- sa tylko produkty zalecane i niezalecane, reszte trzeba wyprobowac samemu. Pieczywo zawiera gluten, tak samo jak makaron i inne produkty np. zbozowe zalecane w diecie dla refluksowcow, nie wiem z czego wynika wiec Pana zalozenie, tym bardziej chętnie "wyslucham" Pana opinii na ten temat :)
UsuńCo do makaronu- jestem zdania, ze bialy bedzie lepszym wyjsciem. Ciemny makaron przyspiesza trawienie, tj. zwieksza wydzielanie sokow trawiennych, a na to powinnismy uwazac :)
Jeszcze o makaronie: ciemny makaron ma duza zawartosc blonnika, a my, refluksowcy powinnismy go spozywac w bardzo ograniczonych ilosciach
Usuń