wtorek, 1 października 2013

Sałatka z serem feta

Witam serdecznie!

Nadszedł czas na pierwszy post i oczywiście pierwszy przepis - sałatkę z serem feta!
Sałatka jest lekka, przyjemna, baaardzo szybka w przygotowaniu. Z pewnością nie tak pyszna jak sałatka jarzynowa mojej mamy, ale- jak to się mówi- jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. W myśl tej zasady, uważam tę sałatkę za swego rodzaju "rarytas". Dla mnie całkowicie nieszkodliwa, z chęcią jem ją nawet w te "gorsze" dni z refluksem :)


Składniki:
5 liści kapusty pekińskiej
1 filet z kurczaka lub 25dkg chudej drobiowej wędliny
130g chudego sera feta
2 jajka
30g makaronu grano (w kształcie ryżu) lub stellette (w kształcie drobnych gwiazdek)
małe opakowanie jogurtu naturalnego 0%
przyprawy (ja dodaję sól, pieprz ziołowy, oregano i kminek mielony)
+ opcjonalnie świeże kiełki (ja używam czasem mieszankę kiełków lub kiełki sojowe)

Przygotowanie:
1. Kurczaka umyj, pokrój w drobne kawałki, gotuj przez około 30min w wodzie z solą i pieprzem ziołowym, odcedź. Jeśli zdecydowałaś(-eś) się na wędlinę, pokrój wedle uznania (ja kupuję wędlinę w plasterkach i kroję niezbyt drobno w paski/kratkę). Muszę tutaj zaznaczyć, że sałatka w wersji z kurczakiem jest według mnie smaczniejsza, w dodatku bardziej pożywna.
2. Jajka ugotuj na twardo (delikatnie włóż do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 10min), obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Niektóre osoby z refluksem nie tolerują jajek na twardo- jeśli należysz do tej grupy, nie dodawaj jajek wcale lub dodaj np. jedno jajko.
3. Ugotuj makaron, odcedzając polewaj zimną wodą do ostygnięcia. Lepiej makaron "niedogotować" niż rozgotować- po dodaniu jogurtu naturalnego jeszcze odrobinkę zmięknie.
4. Ser feta pokrój w kostkę, mniej więcej 1x1cm
5. Kapustę pekińską drobno posiekaj.
6. Posiekaj kiełki, ale nie za drobno, bo "zgubi" się ich smak.
7. Wszystko wymieszaj, dodaj jogurt naturalny wedle uznania (polecam dodać go odrobinę więcej- składniki go "wpiją"), dodaj przyprawy. Uważaj na sól- ser feta jest słony! Nie dodawaj dużo pieprzu ziołowego- nie wszyscy refluksowcy go tolerują.


Smacznego!


Ja dopiero za 3. razem doszłam do kompletu składników oraz ich ilości, które mi odpowiadają, mam nadzieję, że i Wam sałatka posmakuje. Opiszcie w komentarzach, co sądzicie o tym przepisie.

Jeśli macie jakieś pomysły odnośnie zmian, modyfikacji powyższego przepisu dajcie znać! Możecie również podzielić się własnymi przepisami na pyszne, anty-refluksowe potrawy! Czekam na komentarze oraz mejle: smacznyrefluks@gmail.com


W następnym poście przepis na smaczną zupę kalafiorową! :)


Pozdrawiam serdecznie!
Cyar'ika

1 komentarz: